Volgers

maandag 30 november 2015

Naar Franz Jozef met zee, gletsjers, regenwouden en sandflies.

Vandaag van Queenstown naar Franz Jozef gereden. Een lange rit, maar wel bijzonder en mooi.
We zijn inmiddels al gewend aan grote meren, bergen met besneeuwde toppen, lupinen, bloeiende palmbomen. 
We hadden gewoon 350 km lang de highway 6 kunnen volgen, maar we gingen natuurlijk nog even "binnendoor" via een bergpas. Daarna ook nog heel wat bergwegen gehad. Dat was wel allemaal de highway 6. Dat betekent dus niet een snelweg, alleen maar doorgaande weg.
Vandaag heel veel bruggen over gegaan, allemaal "one lane bridge". Dat staat dan op de weg aangegeven in grote letters. Er staat een bord met wie eerst voorrang heeft. Allemaal dus hele smalle bruggen op een doorgaande 2baans highway. We hebben ze niet geteld, maar in ieder geval meer dan 25. 
En dan richting de Tasman zee veranderd het landschap in een regenwoud. We blijven ons verwonderen over de grote en vele soorten varens, sommige wel 10 meter hoog. Zelfs rood mos. Allerlei palmbomen, soorten yukka's, bijzondere bomen (die we nog niet thuis kunnen brengen).
Echt prachtig!
We rijden een stuk langs de kust en dan weer het binnenland in. We stoppen even aan zee. Daar maken we voor het eerst kennis met de sandfly. Hele kleine vliegjes die snel en vrij heftig prikken.
We rijden verder en slaan dan af naar de Fox Glacier.
Een gletsjer dus. De weg er naar toe is idyllisch, smal door een prachtig regenwoud.
Dan een parkeerplaats met allerlei waarschuwingsborden. Dat je beslist niet verder dan het hek, niet van het oad af en voorbereid zijn op snel stijgende rivieren en slecht weer. Tja het was maar een wandeling van 10 minuten, en dan het hek, 700 meter verderop de gletsjer. Verder kan alleen onder begeleiding van een gids. John zag in de gletsjerrivier ijs drijven. De gletsjer wordt snel kleiner.
Dan door naar Franz Jozef, het Punga Grove motel. Leuke kamer met keuken erin en een terras met direct die grote varens. Het is al niet bijzonder meer, zoveel zijn we hier.
Wat doe je in Franz Jozef. Ja je moet met een helicopter naar de gletsjer. We bekijken wat het kost, we zijn wel Hollanders. We twijfelen, maar besluiten het niet te doen, omdat 1. Het te duur is, 2. Een van de helicopter verhuurbedrijven morgen gesloten is, i.v.m. de begrafenis van een piloot ((vorige week neergestort) 3. Ze niet zo goed weer verwachten vanaf morgen (dinsdag) t/m vrijdag. Dus we gaan morgenochtend wandelen tot zo dicht mogelijk bij de Franz Josef gletsjer en misschien smiddags (als het inderdaad slecht weer is) kiwi van dichtbij bekijken (binnen waar ze eieren uitbroeden enzovoorts).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten