Volgers

dinsdag 1 december 2015

Waarom regenwoud regenwoud heet!

Ja daarom.

Vanochtend was het nog droog. We konden de Franz Josef gletsjer nog mooi zien. Wel van ver, want na 15 minuten lopen, was er een hek en direct daarna een gletsjer rivier-stroom, waar je dus echt niet verder kon.
Daarna zijn we naar Okarito gereden, van waaruit we een wandeling hebben gedaan. Het eerste deel is langs het strand met opkomende vloed, dus doorlopen! Er ligt nog een zeehond die schrikt van ons en na een schreeuw snel in zee verdwijnt. Dan komen we uiteindelijk, na ruim een uur over het strand gelopen te hebben, bij een creek naar een lagoon. We hebben wat gemist. Er moet een pad zijn naar de creek een stuk door het regenwoud. Maar wij lopen langs de creek en klauteren dan omhoog naar een hangbrug over de creek, die steeds sneller volstroomt. We eten even wat aan de lagoon, in gezelschap van sandflies (Anita, het spul werkt goed!) en het begint wat te druppelen. Dan weer over de hangbrug om het pad omhoog en door het regenwoud te volgen terug naar het dorp. Het begint steeds harder te regenen, maar het is niet koud. En ondanks, of juist door, de regen is het nog steeds prachtig door het regenwoud. Maar we weten nu dus waarom het regenwoud regenwoud heet.
Het laatste stukje gaat door "wetland" over een planken pad. Doornat komen we weer bij de auto terug. 
Terug bij het motel doen we een was, met wat munten. En natuurlijk ook in de droger, want het wordt niet meer droog vandaag. Het komt met bakken uit de lucht.

We gaan een wildlife centre waar ze speciale kiwi die hier nog maar weinig voorkomt, de Rowi kiwi, eieren uitbroeden en uiteindelijk terugzetten in de natuur. De "stoat" (een hermelijn) is de grootste vijand van de kiwi en daar zijn er miljoenen van hier in NZ. Ze eten de kleine kiwi, grote kiwi's kunnen ze niet aan. Wanneer ze de eieren van het nest halen om uit te broeden in het centrum, maken de kiwi's sneller nieuwe eieren. Ze zetten de kiwi's dus pas weer uit als ze groot genoeg zijn. Inmiddels is bewezen dat meer dan 75% van de in het wild teruggezette kiwi's het overleven.
We zij achter de schermen wezen kijken en in het broedhuis (in het donker) waar we de kiwi's van heel dichtbij zien lopen. Bijzonder hoor!
En perfect voor zo'n regenmiddag natuurlijk.
Morgen gaan we weer verder langs de westkust naar het noorden naar Barrytown, zo'n 30 km ten noorden van Greymounth.
Ik heb iets fout gedaan met de foto's. Iets teveel verwijderd, blijkbaar ook van het kaartje in de camera. 
Jammer foto's van de hangbrug, de lagoon, het regenwoud, voor het heel hard regende zijn per ongeluk verwijderd. Tja niks aan te doen. Er zijn er nog een paar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten